Δίπλωμα οδήγησης στα 17

Στο νέο πλαίσιο για το δίπλωμα οδήγησης που θα «δώσει το τιμόνι» στους 17άρηδες αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο νέο πλαίσιο για την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών που εκσυγχρονίζεται, επιτρέποντας να αρχίσει η εκμάθηση των νέων παιδιών που θέλουν να γίνουν οδηγοί από την ηλικία των 17 ετών, αντί των 18 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει τη συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ανήλικοι υποψήφιοι οδηγοί, αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης, θα μπορούν να οδηγούν με έναν συνοδηγό.

Επισημαίνεται ότι η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών. Ο δε ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης θα υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη.

Ο συνοδηγός σύμφωνα με την πρόταση που εξέταζε η κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογισθεί ποτέ κανένας βαθμός ποινής στο point system. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί η δυνατότητα να παίρνουν το τιμόνι 17χρονοι που θα συνοδεύονται από 18χρονους φίλους τους ή από συνοδηγούς της ίδιας ηλικίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω κορωνοϊού έχει δημιουργηθεί μεγάλος όγκος εκκρεμών αιτήσεων για υποψηφίους οδηγούς, καθώς οι σχολές οδηγών έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο διάστημα. Μόνο στην κεντρική Μακεδονία, έχουν μαζευτεί 10.000 αιτήσεις υποψηφίων οδηγών.

πηγη: aftodioikisi.gr